Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (2023)

Kofeiini on piriste, jota useimmat ihmiset käyttävät herätäkseen tai pysyäkseen hereillä. Se on myös maailman suosituin psykoaktiivinen huume, ja noin 90 % aikuisista käyttää sitä päivittäin. Mutta miksi kofeiini ei enää vaikuta minuun? Tässä artikkelissa keskustellaan siitä, miksi näin voi tapahtua ja miten se voi johtaa uupumukseen, riippuvuuteen ja muuhun.

Sisällysluettelo

Miten kofeiini toimii?

Kofeiini toimii estämälläadenosiini, minkä vuoksi se voi auttaa torjumaan uneliaisuutta. Se tekee tämän sitoutumalla samoihin reseptoreihin, jotka aktivoituvat, kun kehosi sitoo omat endokannabinoidinsa.

Miten kofeiini vaikuttaa ahdistukseen?

Jos etsit nopeaa energiaa tai pidät itsesi hereillä tärkeän tapahtuman aikana, kofeiini pystyy tekemään tempun. Kuitenkin, jos kärsit mistä tahansamielenterveysongelmia, kuten masennusta tai paniikkikohtauksia, kahvin juominen voi pahentaa tilannetta vieroitusoireiden ja rebound-ilmiöiden vuoksi.

Se estää fosfodiesteraaseja (PDE) jase häiritseeGABAreseptorit, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi rauhalliseksi ja rentoutuneeksi.(Ribeiro ym., 2010)

MONTAihmiset kamppailevat ahdistuksen kanssaja heillä ei ole aavistustakaan, mistä aloittaa työskentely sen parissa. Siksi loin kurssin, jonka avulla voit oppia ehkäisemään ahdistuneisuuskohtauksia ja seuraamaan ahdistustasi.

Jos sinulla on ärtyneisyyttä, sydämen lyömistä, tärinää, hikoilua, unettomuutta ja unettomuutta, koet todennäköisesti ahdistusta.

Se voi lisätä kortisolin tuotantoasi ja häiritä HPA-akselisi (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen-akseli) toimintaa. Tämä on kehosi osa, joka luo taistele tai pakene -reaktioitasi ja tuottaa kortisolia ja stressihormonien glukokortikoideja.

Tutkimukset osoittavat, että tämän järjestelmän toiminta perustuu genetiikkaan, varhaiselämän ympäristöön ja nykyiseen elämän stressiin. Kortisoli voi häiritä aivojen palkitsemiskeskusta ja johtaa riippuvuuksiin, kuten alkoholiriippuvuuteen. (Stephens & Wand, 2012)

Kokonaisvaltaisen ahdistuksen lievityskurssi | Ahdistus paranee luonnollisesti| Kokonaisvaltainen äiti

 • -Kuinka oppia rentoutustekniikoita, joita voit tehdä missä tahansa.
 • -Tunnista ahdistus itsessäsi ja muissa.
 • -Oppi reagoimaan paremmin tilanteisiin ja luo vankan pohjan stressitilanteiden käsittelemiselle.
 • Käytä luonnollisia lisäravinteita, ruokavalion ja elämäntavan muutoksia, jotta tunnet olosi vähemmän ahdistuneeksi nopeammin.
 • Olen koulutusneuvoja, joten jaan koulutukseni ja kokemukseni kautta oppimani ja hinta nousee pian --- Kuitenkin! Saat kaikki kurssille tekemäni ilmaiset päivitykset ilman lisämaksua! Kun opin tutkimuksen, koulutukseni ja uusien lisäravinteiden henkilökohtaisen kokeilun kautta, jaan ne kanssasi!

Osta nyt

Ansaitsemme palkkion, jos teet ostoksen, ilman lisäkuluja.

Voitko olla immuuni kofeiinille?

Kyllä, ja liiallinen kofeiini voi myös johtaa burnoutiin.

Kofeiini on piriste, jota useimmat ihmiset käyttävät herätäkseen tai pysyäkseen hereillä. Se on myös maailman suosituin psykoaktiivinen huume, jossa on noin90 % aikuisista kuluttaa sitä päivittäin.

Monet uskovat, että kofeiini ei enää vaikuta heihin, koska he ovat rakentaneet vastustuskyvyn sen vaikutuksille, mutta tässäkin voi olla muita syitä (katso alla).

Yksi mahdollinen syy siihen, miksi et tunne kofeiinipitoisuutta kahvin juomisen jälkeen, voi johtua yksinkertaisesti toleranssista – mitä toleranssi sitten tarkoittaa kofeiinin suhteen ja miksi sitä esiintyy?

Kofeiinin vieroitusoireet

 • Pahoinvointi
 • Migreeni
 • Ylimääräinen väsymys
 • Ärtyneisyys
 • Tunnelmaisuus
Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (2)

Mikä aiheuttaa alhaisen energian?

Itse asiassa monet asiat voivat vaikuttaa vähäiseen energiaan, yksi asia, jonka haluan aina kertoa ihmisille, on syödä jotain proteiini-, rasva- ja kuiturikasta antaakseen heille energiaa. Sinulla ei ole puutetta kofeiinista, joten kehosi ei ole tehty todella tarvitsemaan sitä. Kuitenkin muita tapoja, joilla energiasi voidaan kuluttaa, ovat:

 • Stressi
 • Sairaus
 • Tulehdus
 • Matala rauta
 • MatalaD-vitamiini
 • Vähäiset B-vitamiinit
 • Autoimmuunihäiriö
 • Kuivuminen
 • Minimaalinen auringonpaiste
 • MatalaNutrient Diet - pitkälle jalostetut elintarvikkeet
 • Ahdistuneisuushäiriöt
 • Masennus
 • Huono suoliston terveys

Kofeiinin sietokyky

Kofeiinin stimuloiva vaikutus johtuu siitä, että monet ihmiset juovat sitä päivittäin.

Kun joku juo kahvia säännöllisesti, hänen kehonsa tottuu kofeiinin vaikutuksiin.

Tämä tarkoittaa, että ne rakentavat niin sanottua "toleranssia" sen stimuloivia vaikutuksia kohtaan, mikä johtaa siihen, että ne tarvitsevat tavallista enemmän tunteakseen olonsa stimuloituneeksi.

Kehomme tottuu saamaan lisääntynyttä dopamiinimäärää, joten tarvitsemme enemmän kofeiinia tunteaksemme olomme stimuloituneeksi, joten yksi kuppi ei ehkä enää riitä!

Tiedämme, että kun aivomme ovat tottuneet vastaanottamaanlisääntynyt dopamiinin määräja dopamiini rohkaisee meitä saamaan enemmän siitä, mikä antoi meille sen alun perin.

Koska kofeiini antaa meille energiaa, jota haluamme lyhyellä aikavälillä, se saa meidät palaamaan tuon dopamiinilähteen luo.

Näin voi olla myös ruokien ja hiilihydraattipitoisen ja sokeripitoisen ruokavalion kaipuussa energian puutteen vuoksi ja siitä tulee riippuvuutta.

Vaikka jotkut saattavat sanoa, etteivät he usko, että heidän aamukahvinsa aiheuttaa riippuvuutta, koska he eivät ole fyysisesti riippuvaisia ​​(tai he eivät koe vieroitusoireita, kun he lopettavat kofeiinin käytön), näin ei aina ole, koska aivomme muuttuvat pitkällä aikavälillä. altistuminen.

Jotain mielenkiintoista, jonka sinun pitäisi tietää riippuvuudesta: kofeiinin piristävä vaikutus voi itse asiassa saada jonkun todennäköisemmin riippuvaiseksi – tämä tarkoittaaJos alun perin syysi juomaan kahvia johtui stressistä työssä tai opiskelussa, mutta nyt huomaat tarvitsevasi sitä joka päivä, tulet todennäköisemmin riippuvaiseksi.

Miksi kofeiini vaikuttaa minuun vähemmän?

Kun joku juo kahvia säännöllisesti, hänen elimistönsä tottuu kofeiinin vaikutuksiin, mikä tarkoittaa, että he rakentavat niin sanottua "toleranssia" sen stimuloivia vaikutuksia kohtaan, mikä johtaa siihen, että hän tarvitsee tavallista enemmän tunteakseen olonsa stimuloituneeksi.

Siksi niin monet ihmiset juovat useita kupillisia päivän aikana – miksi kofeiini ei enää vaikuta minuun yhden kupin juomisen jälkeen? Monet uskovat, että jos et tunne mitään vaikutusta aamuannoksellasi Joe, tämä voi johtua riippuvuudesta.

Saattaa olla aika yrittää muuttaa jotain muuta, unihygieniaa, ruokavaliota ja oppia jotainrentoutumistekniikoita.

Riippuvuus kofeiinin yhteydessä voi tarkoittaa kahta asiaa; henkinen tai fyysinen riippuvuus. Tiedämme, että kun aivomme ovat tottuneet vastaanottamaan lisääntynyttä dopamiinimäärää.

Kortisoli (stressi) -vasteemme on kohonnut kofeiinin kulutuksesta. Äskettäinen tutkimus osoitti, että ihmisillä, jotka nauttivat kofeiinia päivittäin, oli vähemmän stressireaktiota, koska heidän kehonsa oli tottunut kofeiiniin ja stressireaktioon. (Lovallo et. al., 2005)

Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (3)

Miksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta?

Kofeiini on psykoaktiivinen huume, joten sitä voidaan pitää riippuvuutena, mutta sillä ei ole samoja ominaisuuksia kuin muilla huumeilla, kuten nikotiinilla tai heroiinilla, mikä tarkoittaa, että kofeiini ei todennäköisesti aiheuta fyysisiä vieroitusoireita, kun joku lopettaa sen käytön.

Tässä mielessä, miksi kofeiini ei enää vaikuta minuun? Yksi syy siihen, miksi aamuannoksesi Joea ei ehkä riitä, voi johtua yksinkertaisesti suvaitsevaisuudesta – eli olet tottunut saamaan päivittäin tietyn määrän dopamiinia kahvista.

Vaikka jotkut saattavat sanoa, että he eivät usko aamukahvinsa aiheuttaneen riippuvuutta, koska he eivät ole fyysisesti riippuvaisia ​​(tai heillä ei ole vieroitusoireita), aivomme muuttuvat pitkäaikaisessa altistumisessa.

Mielenkiintoisia asioita riippuvuudesta: Kofeiinin piristävät vaikutukset itse asiassa tekevät jonkun todennäköisemmin riippuvaiseksi – tämä tarkoittaa, että jos alun perin syysi juomaan kahvia johtui stressistä työssä tai opiskelussa, mutta nyt huomaat tarvitsevasi sitä joka päivä, olet todennäköisemmin pitää "riippuvaisena".

Kofeiiniriippuvuutta pidetään mielenterveyshäiriönä DSM V:ssä (mielenterveysalan ammattilaisten käyttämä diagnostinen kirja).

Miksi kofeiini väsyttää?

. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, miksi on mahdollista tulla riippuvaiseksi ja miksi yhden kupin juomisen jälkeen saatat tarvita lisää. Tarkastellaan kofeiinin stimuloivia vaikutuksia, kuinka kauan kofeiinin aktivoituminen kestää ja miksiolla väsynytkun juon kahvia? Aloitetaan tarkastelemalla, mitä kehossamme tapahtuu, kun olemme syöneet jonkin verran. On kaksi pääsyytä, miksi joku voi kokea erilaisia ​​vaikutuksia yhden kupin ottamisesta – joko toleranssin tai riippuvuuden vuoksi.

Useimmat kofeiinin lähteet sisältävät myös paljon sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, jotka voivat aiheuttaa verensokerin piikkien ja laskun, mikä saa sinut väsymään. Provinkki siis,rajoittaa kofeiinin kanssa kuluttamaasi sokeria, koska sekä sokeri että kofeiini saavat kehosi tuottamaan kortisolia.

Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (4)

Pienemmät kofeiinivaihtoehdot

Musta tee-parantaa suoliston terveyttä(jos luomu ja vähän sokeria sisältävä)

Vihreä tee – vihreän teen sisältämä L-teaniini auttaa tasapainottamaan kofeiinin vaikutuksia olemalla liioittelematta.

Aito tumma suklaa – vähäiset määrät ja korkeat antioksidanttiset ominaisuudet, jotka auttavat torjumaan kehon stressiä minimoimalla stressin ja myrkkyjen aiheuttamia vapaiden radikaalien vaurioita.

Viitteet:

Lovallo, W. R., Whitsett, T. L., al’Absi, M., Sung, B. H., Vincent, A. S. ja Wilson, M. F. (2005). Kortisolin erityksen kofeiinistimulaatio valveillaoloaikoina suhteessa kofeiinin saantitasoihin.Psykosomaattinen lääketiede,67(5), 734–739. https://doi.org/10.1097/01.psy.0000181270.20036.06

Ribeiro JA, Sebastião AM. Kofeiini ja adenosiini. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S3-15. doi: 10.3233/JAD-2010-1379. PMID: 20164566.

Stephens, M. A. ja Wand, G. (2012). Stressi ja HPA-akseli: glukokortikoidien rooli alkoholiriippuvuudessa.Alkoholitutkimus: nykyiset arviot,34(4), 468–483.

Alkuperäinen julkaistu 2021-11-23 20:54:48.

Seuraavat kaksi välilehteä muuttavat sisältöä alla.

 • Bio
 • Uusimmat viestit

Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (5)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (6)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (7)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (8)

Megan Santiago

Hei! Nimeni on Megan Santiago, B.S psykologiassa, mielenterveysneuvojan harjoittelija. Olen Holistic-Momma.comin omistaja ja perustaja. Vähän minusta, olen HYVÄKSI kaikkeen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Uskon, että voimme parantaa fyysistä ruumiimme, jos ensin parannamme mielemme. Olen psykologian pääaine; Olen työskennellyt yhdessä naturopaattisten lääkäreiden, kiropraktikkojen ja lukuisten ammatinharjoittajien kanssa. Olin terveyskasvattaja tunnetussa lisäravinnebrändissä, ja nyt jaan kokemukseni ja tietoni. Toivon, että opit jotain käydessäsi sivustollani, ja ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää!

Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (9)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (10)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (11)Miksi kofeiini ei vaikuta minuun enää? Olenko riippuvainen? – Kokonaisvaltainen äiti (12)

Megan Santiagon uusimmat viestit(näytä kaikki)

 • Omenaviinietikan ja sitruunamehun 7 parantavaa hyötyä,- 1. heinäkuuta 2023
 • Paras luettelo sosiaalisista ahdistuksista kärsiville ihmisille!- 24. kesäkuuta 2023
 • - 24. kesäkuuta 2023

FAQs

Mitä kofeiini aiheuttaa sikiölle? ›

Raskaana olevien naisten ei tulisi juoda alkuunkaan kahvia, jos he haluavat välttää keskenmenon, vauvan alhaisen syntymäpainon ja kohtukuoleman. Lisäksi kofeiinin käyttö raskauden aikana voi lisätä lapsen riskiä sairastua leukemiaan sekä ylipainoon ja lihavuuteen.

Miten kofeiini vaikuttaa ihmiseen? ›

Kofeiinin vaikutukset välittyvät aivojen adenosiini-reseptorin välityksellä. Keskushermostoa kiihottavan vaikutuksen vuoksi kofeiini vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Vaikutuksessa uneen on selviä perinnöllisiä eroja.

Montako kuppia kahvia päivässä raskaana? ›

Eurooppalainen suositusraja kofeiinin saannille raskausaikana on noin 2–3 kupillista suodatinkahvia päivässä. KYSin mukaan tätä suurempi kofeiinimäärä voi vaikuttaa haitallisesti syntyvän lapsen terveyskehitykseen.

Miksi kahvi ei vaikuta? ›

”Kofeiinin piristävä vaikutus on yksilöllinen”, fysiologian dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta kertoo Tiede-lehdessä. ”Noin kolmannes meistä on herkkiä kofeiinille ja toinen kolmannes kohtalaisen herkkiä. Loppuihin kofeiini tehoaa huonosti, jos ollenkaan”, hän selittää.

Paljonko kahvikuppi sisältää kofeiinia? ›

Kupillisessa paahdetuista ja jauhetuista pavuista tehtyä kahvia on kofeiinia keskimäärin noin 85 mg, keskikokoisessa kupillisessa pikakahvia noin 65 mg ja espressokupillisessa (30 ml) noin 50-60 mg.

Mitä tapahtuu jos juo liikaa kahvia? ›

Säännöllisesti kahvia käyttävät tottuvat kahvin vaikutuksiin. Kofeiini lisää mahahapon eritystä, ja kahvinjuonti voikin pahentaa muista syistä johtuvia mahan ärsytysoireita. Liian runsas kahvin nauttiminen voi johtaa kofeiinin liikasaantiin, jonka oireita ovat sydämentykytys ja hermostuneisuus.

Voiko kofeiini aiheuttaa ahdistusta? ›

Kofeiini on hermostoa stimuloiva aine, mikä voi johtaa unettomuuteen. Kofeiinipitoisia juomia säännöllisesti nauttivien ihmisten voi olla vaikea nukahtaa yöllä ja he voivat kärsiä univajeesta. Kofeiini voi myös aiheuttaa ahdistusta ja levottomuutta.

Mitä kahvi tekee iholle? ›

Kahvi kasvonaamiossa tekee ihosta kuultavan ja kimmoisan, lisäksi se rauhoittaa tulehduksia sekä vähentää turvotusta. Kahvi stimuloi pintaverenkiertoa, joten se auttaa ihoa uusiutumaan nopeammin. Käytä suodatinjauhatusta ja voit lisätä samoja tuotteita naamioon kuin kuorintaan.

Mikä määrä kofeiinia tappaa? ›

Tappava määrä kofeiinia on noin 150–200 milligrammaa kiloa kohden. 70 kiloa painavalle ihmiselle kohtalokas määrä on siis noin 14 000 mg. Yhdessä kupissa kahvia on noin 150 mg kofeiinia.

Mihin asti raskautta voi lentää? ›

Matkustaminen raskauden aikana ei yleisesti ottaen aiheuta erityistä riskiä äidille tai syntyvälle vauvalle. Pidempiä lentomatkoja ei kuitenkaan suositella viimeisellä raskauskuukaudella eli 36. raskausviikosta lähtien. Lyhyemmistä lennoista ei ole haittaa vielä pari viikkoa tämän jälkeen eli 38.

Voiko kahvi aiheuttaa keskenmenon? ›

Kofeiini lisää riskiä keskenmenoon, kohtukuolemaan myöhäisen raskauden aikana, alhaiseen syntymäpainoon ja lapsuuden leukemiaan. Ennenaikaisen syntymän ja kofeiinin välillä yhteyttä ei kuitenkaan ole. Osa tutkimuksista päätyi yllä mainittuun päätelmään, että turvallista annosta ei ole.

Kannattaako kahvia juoda heti aamulla? ›

Tutkimusten mukaan kahvia ei kuitenkaan kannattaisi juoda heti aamusta. Kahvilla on nimittäin tehokkaampi vaikutus, jos sen nauttii kello 9.30–11.30 välillä. Syynä tähän on se, että kehon tuottamien stressihormonien, kortisolien tuotanto ehtii tasoittua, jolloin myös kofeiini vaikuttaa tehokkaammin.

Miksi kahvi aiheuttaa riippuvuutta? ›

Farmakologian professori Esa Korpi, Helsingin yliopistosta vastaa: Kahvi sisältää kofeiinia, joka voi aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin sietokyky on yksilöllistä. Noin puolet säännöllisesti joka päivä kahvia juovista saa vieroitusoireita kofeiinista, jos jättää päivittäisen kahviannoksensa väliin.

Miten kahvi vaikuttaa ADHD? ›

Vaikka kofeiini on stimulantti, joka voi lisätä tarkkaavaisuutta, sillä voi olla rauhoittava vaikutus ADHD:tä sairastaviin henkilöihin. Tämä johtuu siitä, että kofeiini lisää dopamiinitasoja aivoissa, mikä voi auttaa säätelemään tarkkaavaisuutta ja keskittymistä (lähde).

Miksi kahvi ei sovi kaikille? ›

Joissakin tutkimuksissa runsas kahvin juonti on ollut yhteydessä osteoporoosiin ja luun murtumiin. Kahvi heikentää jonkin verran kalsiumin imeytymistä ja lisää kalsiumin eritystä virtsaan. Ongelmia ei kuitenkaan ole, jos kahvia juo kohtuullisesti, korkeintaan 4–5 kuppia päivässä, ja kalsiumin saanti on riittävää.

Voiko kahvi aiheuttaa supistuksia? ›

Kahvi ja kofeiini ilmeisesti käynnistävät sappirakon supistukset, mikä saattaa taudin alkuvaiheessa estää pienten kiteiden muuttumisen suuriksi sappikiviksi29. Jos sappirakossa kuitenkin jo on suuria sappikiviä, supistukset saattavat aiheuttaa kipuja.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated: 29/12/2023

Views: 6180

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.