Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia (2023)

8. maaliskuuta 2021, kansainvälinen naistenpäivä, on tärkeä päivä tunnustaa kohtaamat haasteet ja naisten saavuttamat suuret voitot ympäri maailmaa, erityisesti Covid-19-pandemian kuluneena vuonna.

Viimeisen 12 kuukauden aikana itse Covid-19:n aiheuttamien terveyshaasteiden lisäksi naiset ovat kohdanneet lisääntyvää perheväkivaltaa, suurempia työpaikkojen menetyksiä sekä suurempia lasten ja perheiden hoitotaakkaa. pandeeminen. USA:n ja Kanadan kaltaisissa maissa hallituksen huono Covid-19-hallinta on voimistanut terveys- ja talouskriisiä. Kriisi on vaikuttanut suhteettomasti mustiin, alkuperäiskansojen ja maahanmuuttajanaisiin ja heidän yhteisöihinsä.

Näistä vaikeista olosuhteista huolimatta naiset ympäri maailmaa ovat myös jatkaneet taistelua oikeuksiensa puolesta koko pandemian ajan ja jopa saavuttaneet suuria voittoja.

Naisten taistelu oikeudesta valita voittaa Argentiinassa!

Argentiinan senaatti hyväksyi 30. joulukuuta 2020 lain, joka sallii abortin mistä tahansa syystä raskauden ensimmäisen 14 viikon aikana. Lisääntymisoikeuden lisävoittona laki edellyttää myös hallituksen tarjoavan terveydenhuolto- ja ravitsemuspalveluita sitä tarvitseville naisille 1000 päivän ajan, raskauden alusta lapsen toiseen syntymäpäivään. Argentiina, jonka väkiluku on 49 miljoonaa, on nyt Latinalaisen Amerikan suurin maa, jossa naiset, trans-ihmiset ja ei-binaariset ihmiset ovat saaneet oikeuden lisääntymisvalintoihin.

Köyhille, maaseudun ja syrjäytyneille naisille vapaaehtoista raskauden keskeyttämistä (IVE) koskevaa lakia ei olisi voitu hyväksyä tarpeeksi pian.Terveysministeri Gines Gonzalez Garcian mukaan, joka vuosi vähintään 38 000 ihmistä joutuu sairaalaan laittomien aborttien aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi, ja tämä tapahtuu pelkästään Argentiinan julkisissa sairaaloissa. Yksityisten sairaaloiden tilastoja ei raportoida. Ministeriö raportoi myös, että yli 3 000 kuolemaa on tapahtunut Argentiinassa viimeisen 40 vuoden aikana vaarallisten ja maanalaisten aborttien vuoksi.

Argentiinassa naisiin kohdistetut tarpeettomat kuolemat, vammat ja emotionaaliset traumat ruokkivat voittoisaa kansallista kampanjaa oikeudesta lailliseen, turvalliseen ja vapaaseen aborttiin ja "Marea verdeä" (vihreä aalto), sillä valinnan puolesta toimiva joukkoliike on myös tiedossa. Muutaman viime vuoden aikana tämä naisten johtama joukkoliike on tuonut satoja tuhansia ihmisiä yhteen Argentiinan kaduille, mukaan lukien naisten poliittiset, työ- ja kulttuurijärjestöt sekä LGBTQ+-yhteisö ja heidän liittolaisensa.

Näiden joukkomobilisaatioiden, koululakkojen ja jatkuvan oikeuksiensa puolesta kampanjoiden kautta Argentiinan naiset esittivät vaatimuksiaan "Ni una menos por aborto clandestino" (Ei yhtäkään maanalaisten aborttien) jatkamiseksi "Ni una menosille". (Ei yhtäkään vähempää) kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja naistenmurhia vastaan. "Ni una menos" -liike sai alkunsa vuonna 2015, kun hänen poikaystävänsä hakkasi raa'asti kuoliaaksi raskaana olevan 14-vuotiaan Chiara Paezin.

Argentiinan naisten oikeuksien liike on näyttänyt tietä eteenpäin maailmanlaajuisessa taistelussa lisääntymisoikeuksista ja lisääntymisoikeuden puolesta, valinnan kannattajaliikkeen vihreistä huiveista Las Madres y Abuelas de Plaza de Mayon valkoisiin huiveihin.

Puolasta Irlantiin - Voittojen ja tappioiden kautta taistelu jatkuu!

Koko pandemian ajan puolalaiset naiset ovat myös osoittaneet valtavaa voimaaan ja joustavuuttaan. Naisten lakko -liike järjesti lokakuusta 2020 alkaen joukkomobilisaatioita Puolan oikeistohallituksen aloitetta vastaan ​​kriminalisoida abortti sikiövaurioiden yhteydessä. Tämä tekisi aborteista Puolassa laillisia vain insestin, raiskauksen tai naisen hengen uhkauksen yhteydessä ja johtaisi tarpeettomiin fyysisiin ja henkisiin traumoihin raskauden aikana.

Puolan naiset mobilisoivat koko vuoden 2020 ajan kaduilla lähestyvää aborttikieltoa vastaan, mikä toi miljoonia ihmisiä kaduille mielenosoituksiin koko lokakuun ajan. Huolimatta massiivisesta vastustuksesta tätä täysin epäinhimillistä toimenpidettä, tämä laki annettiin voimaan tammikuussa 2021. Puolassa on nyt lähes täydellinen aborttikielto. Naisten lakkoliike ja naisten taistelu Puolassa kuitenkin jatkuvat.

Naiset, trans- ja ei-binaariset ihmiset ympäri maailmaa jatkavat menoa kaduille saadakseen oikeutensa hallita omaa kehoaan.2018 voitto Irlannissa. 25. toukokuuta 2018 vuosikymmeniä kestäneen irlantilaisten naisten johtaman kampanjan jälkeen kansanäänestys hyväksyttiin ylivoimaisella enemmistöllä perustuslaillisen aborttikiellon kumoamiseksi. Tämä perustuslain kielto, kahdeksas muutos, oli ollut voimassa vuodesta 1983. Se kriminalisoi abortin Irlannissa kaikissa olosuhteissa, paitsi jos raskaana olevan henkilön henki oli vaarassa.

Todistuksena Irlannin voimakkaasta naisoikeusliikkeestä tämä kansanäänestys sujui ylivoimaisella tuella ja osallistujilla, ja 39 vaalipiiristä 40:stä äänesti kyllä. Tämä maassa, jossa oikeus avioeroon laillistettiin vasta vuonna 1995.

Taistelu oikeudesta valita ja lisääntymisoikeudesta Yhdysvalloissa ja Kanadassa

Vaikka abortti on laillista Yhdysvalloissa ja Kanadassa, naiset, trans- ja ei-binaariset ihmiset kohtaavat edelleen merkittäviä esteitä aborttien ja terveydenhuoltopalvelujen, kuten raskaushoidon, saatavuudessa. Tämä koskee erityisesti köyhiä ja syrjäytyneitä ihmisiä, koska näiden elintärkeiden palvelujen saatavuus riippuu usein henkilön sijainnista, maahanmuuttajastatuksesta ja maksukyvystä. Trans- ja ei-binaariset ihmiset kohtaavat myös muita esteitä transfobian ja lääketieteellisen järjestelmän syrjinnän vuoksi. Yhdysvalloissa ja Kanadassa nämä esteet vaikuttavat suhteettoman paljon köyhiin, mustiin, alkuperäiskansoihin, maahanmuuttajiin, laittomiin ja värillisiin ihmisiin.

Vuodesta 2011 lähtien Yhdysvaltain osavaltioiden lainsäätäjät ovat hyväksyneet 400 aborttipalvelujen käyttöä rajoittavaa lakia.Suunniteltu vanhemmuusraportitettä tällä hetkellä kuusi osavaltiota on hyväksynyt lainsäädäntöä, joka tekee valinnan oikeudesta käytännössä merkityksettömän – Alabama, Georgia, Kentucky, Mississippi, Missouri ja Ohio. Ironisesti "oikeuden elämään" nimissä tehdyt hyökkäykset lisääntymisvalintoja vastaan ​​ulottuvat myös terveen raskauden kannalta välttämättömiin palveluihin. Esimerkiksi Georgian osavaltiossa 40 prosentilla maakunnista ei ole gynekologia, joka on lisääntymisterveyden ja raskauden kannalta olennainen lääkäri.

Alkuperäiskansoilla ei ole koskaan ollut turvallista pääsyä aborttiin Hyden muutoksen vuoksi. Tämä muutos kieltää Intian terveyspalvelua käyttämästä liittovaltion varoja aborttipalveluihin. Hyden muutos tarkoittaa myös, että aborttipalvelut eivät kuulu Medicaidin, valtion rahoittaman sairausvakuutussuunnitelman pienituloisille tai työkyvyttömille.

Kanadassa vain joka kuudes sairaala tarjoaa aborttipalveluja Options for Sexual Healthin mukaan. Pohjois- ja alkuperäiskansojen yhteisöissä asuvilla ihmisillä ei käytännössä ole oikeutta valita. "Abortin saannissa maaseudulla ja kaupungissa on merkittäviä eroja. Joissakin provinsseissa, kuten Albertassa, Saskatchewanissa, Manitobassa ja Ontariossa, abortin tarjoajia on vain kaupunkikeskuksissa, vaikka 35-40 % väestöstä asuu maaseudulla tai syrjäisillä yhteisöillä." kutenraportoituTekijä Action Canada for Sexual Health and Rights. Kaikkialla Kanadassa saatavilla olevat palvelut ja niiden hinta vaihtelevat. Nunavutissa, Prinssi Edwardin saarella ja Yukonissa on vain yksi abortintarjoaja koko provinssille tai alueelle (ja Prinssi Edwardin saaren aborttipalvelu avattiin vasta vuonna 2016!). Kuten Yhdysvalloissa, alueet, joilla naiset pääsevät vähiten aborttipalveluihin, ovat samoja alueita, joilla ihmisillä on myös vähiten mahdollisuus saada seksuaalikasvatusta, ehkäisyvälineitä tai jopa perusterveydenhuoltoa.

Aborttioikeuden lisäksi käydään monia muita tärkeitä ja jatkuvia taisteluita täyden lisääntymisvalinnan ja lisääntymisoikeuden puolesta. Valinnan puolesta toimivan liikkeen ja naisten oikeuksien liikkeen on pyrittävä tunnistamaan rasismin, muukalaisvihan ja transfobian vaikutukset naisten, trans- ja ei-binaaristen ihmisten ihmis- ja lisääntymisoikeuksiin ja torjumaan niitä. Aloittaakseen taistelun lisääntymisoikeuden puolesta naisten oikeuksia ja valintaa kannattavan liikkeen on myös otettava vastaan ​​vaatimukset kattavasta aborttipalvelusta, alkuperäiskansojen ja maahanmuuttajanaisten pakkosterilisoinnin lopettamisesta sekä vapaasta ja yleisestä pääsystä seksuaalivalistusta, synnytystä. valvonta- ja aborttipalvelut sekä ilmainen ja yleinen terveydenhuolto kaikille.

Naisten oikeuksia edistävän massaliiketoiminnan rakentaminen

Irlannin itsenäisyystaistelija ja kansalaisoikeusjohtaja Bernadette Devlin McAliskey sanoi valinnan puolesta maaliskuussa 2017: "Kysymys kahdeksannen lisäyksen kumoamisesta ei itse asiassa ole edes aborttikysymys. Tässä tapauksessa se koskee pohjimmiltaan aborttia. Mutta sen ytimessä on 2000-luvulla vaatimus, että yksittäisen ihmisen, ihmisten viimeinen vallankäyttö lopetetaan. Se on naisen oikeuden hallita omaa kehoaan. Viimeinen valta tuohon yksittäiseen kehoon. Koko päivän. Joka päivä, jolloin hän on elossa. Ei vain silloin, kun hän on raskaana.

Olkaamme selväksi, että vaatimus anastamisen loppuun. Vaatimus oikeudestamme hallita kehoamme. Oman lisääntymisjärjestelmän luominen ei ole palvelus, jota pyydämme tietyissä olosuhteissa. Se on demokratian peruspuolustus jokaiselle ihmiselle..."

Argentiinan, Irlannin ja Puolan voimakkaat ja yhtenäiset massaliikkeet osoittavat naisille ympäri maailmaa tietä kohti tätä perusihmisoikeutta – oikeutta hallita omaa kehoamme.

Samalla on myös sanottava, että abortin saatavuus on vain yksi osa laajempaa taistelua naisten tasa-arvon ja vapautumisen puolesta. Tämä taistelu naisten sortoa vastaan ​​ei ole vain naisten, vaan koko ihmiskunnan taistelua. Ensinnäkin siksi, että yksi tärkeimmistä askeleista kaikkien lasten elämän parantamiseksi on naisten vaikutusvallan lisääminen. Toiseksi siksi, että kapitalistisen patriarkaatin ihmiskunnalle pakottamat syvästi haitalliset ideologiat ja arvot eivät ainoastaan ​​alentaa ja alentaa naisia ​​ja LGBTQ+-ihmisiä, vaan ne myös alentavat ja alentavat kaikkia ihmisiä.

Naisten voitto Argentiinasta Irlantiin ja sen jälkeen on voitto kaikille työskenteleville, köyhille ja sorretuille ihmisille ympäri maailmaa!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 29/11/2023

Views: 6186

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.