Suodattamaton katsaus siihen, mitä tarkoittaa olla nainen Amerikassa (2023)

Joka maaliskuu on naisten historian kuukausi, ja sen myötä on mahdollisuus tunnustaa naisten panos historian aikana, mukaan lukien muutoksentekijät, jotka ovat auttaneet kirjoittamaan historiaa uudelleen juuri nyt. Tämä tarkoittaa, että löydät usein esseitä ja profiileja naisista, jotka tekevät tyhmiä, uskomattomia, inspiroivia asioita. Siitä, että hänellä on aennätysmäärä naisia ​​Yhdysvaltain kongressissakohtaanYhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue saavuttaa (vihdoinkin) samapalkkaisuudenheidän urheilussaan on helppo tuntea olonsa voimaantuneeksi ja rohkaisevaksi, kun näkee, mitä naiset voivat saavuttaa.

Mutta vaikka lähihistoriassa on tapahtunut suurta edistystä, myös viimeaikaisissa muistoissa on ollut huimaa paljon takaiskuja. Fromlisääntymisoikeuksien peruuttaminenriittämättömään äitiyslomaan, joka edistääsukupuolten palkkaero, todellisuus on, kyllä, on paljon juhlittavaa, mutta paljon on vielä tehtävää.

Ymmärtääksesi, minne tästä lähdetään, katso tilannekuva siitä, miltä näyttää eläminen naisena vuonna 2022 Amerikassa.

Lisääntymisoikeuksia varastetaan.

Vuonna 1973 maamerkkitapausRoe v. Wadejohti Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätökseen, jonka mukaan naisella oli perustuslaillinen oikeus tehdä omat lisääntymiseen liittyvät päätökset – ja erityisesti abortti – ilman, että hallitus vaikuttaa tähän valintaan rajoituksin.

Tämän päätöksen suuruutta ei voi yliarvioida: se ei merkinnyt vain lopettamista takakujan aborteille tai muille vaarallisille menetelmille, joihin naiset olivat kääntyneet keskeyttääkseen ei-toivotun raskauden, vaan se antoi naisille itsemääräämisoikeuden. Hallituksella, joka koostuu pääasiassa vanhemmista valkoisista miehistä, ei enää olisi mitään sananvaltaa siitä, mitä he tekivät ruumiillaan. Roe v. Wade oli uraauurtava harppaus oikeaan suuntaan, mutta tiesitkö, että sen jälkeensatoja pro-life laskujaon otettu käyttöön joka vuosi, ja niistäyli 1 300 on itse asiassa tullut laiksi?

Yksi tällainen laki, jonka todennäköisesti tunnet onTexasin kuuden viikon aborttikieltojoka astui voimaan kuusi kuukautta sitten syyskuussa 2021. Ongelmallinen laki ei ainoastaan ​​aseta vaakalaudalle jokaisen ihmisen, jolla on kohtu, Texasissa, vapauden, vaan se asettaa palkkion kaikkien, jopa tangentiaalisesti osallistuvien raskauden keskeyttämiseen kuuden vuoden jälkeen. viikkoa. Laki (Senaatin lakiesitys 8) antaa kenen tahansa, jopa täysin tuntemattoman, haastaa oikeuteen jonkun muun, joka osallistui abortin tekemiseen. Sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus päätti olla puuttumatta Texasin tuomioon,Presidentti Joe Biden julkaisi lausunnontuomitseva laki,Ensimmäistä kertaa presidentti käytti sanaa "abortti"julkisessa lausunnossa virkaan astumisen jälkeen, CNN:n mukaan.

Florida hyväksyi lain viime viikolla, jotta se ei rajoita naisen oikeutta valitaabortin kieltäminen 15 viikon jälkeen,ilman poikkeuksia insestistä tai raiskauksesta johtuvien raskauksien osalta. Floridan lainsäätäjät myönsivät, että 15 viikon kielto oli mallinnettu vuoden 2018 jälkeenaborttilaki Mississippissä– kielto, joka ei onneksi koskaan astunut voimaan. Se johtuu siitäHouse Bill 1510, joka tunnetaan myös nimellä Gestational Age Act, hyväksyi samana päivänä Mississippin ainoa abortintarjoaja, Jackson Women's Health, haastoi lain. Lopulta molemmatYhdysvaltain Mississippin eteläisen piirin käräjäoikeusja5th Circuit Court of Appealpoliklinikan puolella pitäen lakia perustuslain vastaisena.

Kaikki tämä taaksepäin liike saa päänsä tänä tulevana kesänä, kun Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit kuulevatDobbs v. Jackson Women's Health Organizationjossa Mississippin osavaltio pyytää heitä kumoamaan Roen sekä tuomionPlanned Parenthood of Southwestern Pennsylvania v. Casey.

Nainen Pennsylvanian osavaltiossa vuonna 1992 tarvitsi suostumuksen joko puolisolta, jos he olivat naimisissa, tai vanhemmalta, jos he olivat alaikäisiä (alle 18-vuotiaita), tehdäkseen abortin. Tämä suostumus täydensi pakollista 24 tunnin odotusaikaa ensimmäisen aborttikonsultaatioajan jälkeen, jotta potilas saisi luopumaan raskauden keskeyttämisestä. Lopulta korkein oikeus päätti Planned Parenthoodin puolesta ja vahvisti sen, mitä Roe-päätös oli vahvistanut alle 20 vuotta aiemmin.

Vaikka tämä päätös oli menestys valinnan puolestapuhujille, hälyttävä todellisuus on, että se ei ehkä kestä. Jos korkein oikeus asettuu Mississippin osavaltion puoleen, kun se käsittelee asiaa, 26 osavaltiota on aseistettu esittämään abortin välittömästi kieltäviä lakeja, American Civil Liberties Unionin mukaan.

Käytä hetki nostaaksesi ympärilläsi olevia naisia, ei vain juhlimalla heidän saavutuksiaan, vaan taistelemalla varmistaakseen, että he voivat jatkaa kiipeilyä.

Samapalkkaisuus on vielä kaukainen todellisuus.

Ennen kuin COVID-19-pandemia iskee,naisten osuus oli 50,4 prosenttiaYhdysvaltain työministeriön mukaan koko työvoimasta suurimmalla osalla maan teollisuudenaloista. Tämä tarkoittaa, että naisia ​​oli vuodesta 2019 lähtien yli puolet kaikista työntekijöistä Yhdysvalloissa – valtava kasvu vuosikymmeniä sitten, vuonna 1950, jolloin naisia ​​oli vain33,9 prosenttia työvoimasta. Thekaksi vuosikymmentä toisen maailmansodan jälkeenenemmän naisia ​​liittyi työelämään muutamista syistä: Kun miehet lähtivät taistelemaan, oli monia tyhjiä rooleja täytettävänä, ja yhtäläisiä mahdollisuuksia edistettiin työpaikalla. Lisäksi naisten oikeuksien liike sai yhteiskunnan hyväksymään naisten uran kodin ulkopuolella.

Mutta huolimatta naisten valtavasta ja nopeasta panoksesta talouteen, palkat ja edustus näillä paremmin palkatuilla aloilla ja rooleissa eivät ole nousseet samanaikaisesti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikka useimmilla naisilla on työpaikka (korkein prosenttiosuus työssäkäyvistä naisista, joilla onkeski-ikä 41,9),nämä työt ovat yleensä matalapalkkaisia ​​tehtäviävähittäiskaupassa, koulutuksessa tai palvelualoilla. Vaikka tämä ei tarkoita, etteikö siellä olisi korkeapalkkaisia ​​työpaikkoja naisille tai suuriin yrityksiin, joissa on naisjohtajia, nämä parhaiten palkatut työt ovat edelleen yleensä miesten hallitsemia. Tarvitsetko todisteita? A2021 tutkimushavaitsi, että naisia ​​on vain 7,3 prosenttia Fortune 1000 -toimitusjohtajista. Värikkäillä naisilla tämä määrä laskee vain yhteen prosenttiin.

Naiset eivät ole vain aliedustettuja valta-asemissa, vaan sukupuolten välinen palkkaero on edelleen suuri ongelma Yhdysvalloissa. Vuonna 2020 valkoiset naiset maksoivat 82,3 prosenttia miesten vuosipalkoistavähintään 300 toimialalla- prosenttiosuus, jolla on vainnoussut vajaat 1,3 prosenttia vuodesta 2005- ja ei ole yllättävää, että tämä prosenttiosuus laskee vielä enemmän värikkäillä naisilla.

Lisäten loukkaavaa vammoja Yhdysvaltain työministeriö havaitsi, ettäpandemia siirsi naiset työelämään yli 30 vuotta taaksepäin— sekä osallistumisen että korvauksen osalta. COVID-tautiin liittyvien palkanleikkausten ja naisten odotettiin ottavan tehtävät perheensä ensisijaisena hoitajana välillä tapahtui huomattava muutos. Monet naiset joutuivat luopumaan työstään ja joutuivat luopumaan siitä, mitä rahaa he ansaitsivat ottaakseen kokopäiväisen etäkoulun ja hoivatyön, kun koulut ja päiväkodit muuttuivat virtuaalisiksi. Ekonomistit eivät vain ennusta, että pandemia voi johtaavielä suurempi sukupuolten palkkaero, kun keskimääräinen nainen ansaitsee vain 76 senttiä jokaisesta miehen tuomasta dollarista, mutta kestää yli vuosikymmen, ennen kuin naiset pääsevät takaisin tuohon 82 senttiin, puhumattakaan sukupuolten välisen palkkaeron sulkemisesta kokonaan.

Palkallinen äitiysloma on luksusta, ei takuuta.

Niille naisille, jotka ovat vielä tarpeeksi onnekkaita työelämässä, jos perheen perustaminen on osa suunnitelmaasi, onuhkaava kysymys äitiyslomasta. vaikkakinYhdysvallat on sijalla 8 15 rikkaimman maan joukossamaailmassa palkallinen äitiysloma on edelleen unelma kuin todellisuus suurimmalle osalle tämän maan työssäkäyvistä naisista. Laitetaan asia kontekstiin, enemmän kuin120 maata tarjoaa palkallista äitiyslomaa, mukaan lukien vähemmän varakkaat maat, kuten Espanja ja Romania, joiden molempien on lain mukaan annettava 16 viikkoa palkallista äitiyslomaa, mikä onkunkin maan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Mutta se on vain vähimmäismäärä. Julkisten koulujen opettajat ja yksityisten koulujen opettajatEspanjan baskialueella, saavat 18 viikkoa ja 17 viikkoa palkallista lomaa. Huolimatta Yhdysvaltojen rikkaudesta, vallasta ja vaikutusvallasta, et löydä maata 120 maan listalta.

Samalla kunFamily and Medical Leave Act (FMLA)Vuonna 1993 allekirjoitettu laki salli naisten jättää työnsä 12 viikoksi äitiyslomaa varten ilman työpaikan menettämisen riskiä.palkatonvapaata. Tämä taloudellisen turvan puute asettaa naiset erittäin vaikeaan asemaan, mikä joskus johtaa heidän lopettamiseen kokonaan tai palaamaan töihin ennen kuin he tai heidän lapsensa on valmis.

Äitiyslomaa, palkallista tai ei, ei edes harkittu Yhdysvalloissa vasta 1980-luvulla. Samalla kunPregnancy Discrimination Act (PDA)1978 antoi naisille jonkinlaista suojaa raskaudesta, keskenmenosta tai äitiysloman tarpeesta johtuvalta syrjinnältä, vasta vuonna 1984Family Employment Security Act (FESA)ehdotti 26 viikon vapaata vuodessa henkilökohtaisista syistä, muun muassa äitiys. Vaikka FESA oli antelias ajoissa, tämä oli kuitenkin edelleenpalkatonaika. Valitettavasti se ei koskaan edes päässyt kongressiin äänestämään. Muutoksia vastaaviin teoksiin tuli ja meni seuraavan vuosikymmenen aikana, mutta ne eivät koskaan nähneet päivänvaloa sen ansiostaehdotukset pysähtyvät tai estetään.

Se tapahtuisi vasta presidentti Bill Clintonin ollessa virassa vuonna 1993tämän päivän FMLA, jonka jälkeen on tehty pieniä muutoksia, allekirjoitettiin laki.

Clintonin versio teosta tunnisti ensimmäisenä työn ja perhe-elämän vaatimukset. Vaikka se takaa jopa 12 viikon äitiysloman ja poistaa pelon työpaikan tai sairausvakuutuksen menettämisestä, se ei silti ole taattua palkallista lomaa.

Vaikka Yhdysvallat ei ole koskaan tarjonnut palkallista äitiyslomaa liittovaltion tasolla, muutoksia on tapahtunuttiettyjen osavaltioiden sisällä. Vuonna 2017 Kalifornia, New Jersey ja Rhode Island vaativat jonkin verran palkallista perhevapaata. Palkallisen vapaan määrä vaihtelee. Esimerkiksi sisäänKalifornia, palkallinen lomavoidaan saada enintään kahdeksaksi viikoksi ja korvaus siltä ajalta voi olla 60–70 prosenttia palkasta, jonka sait 5–18 kuukautta ennen äitiyslomaa. SisäänRhode IslandToisaalta palkallinen loma voi kestää jopa 34 viikkoa äideillä ja neljä viikkoa isille. Mutta se ei myöskään ole niin leikattu ja kuiva, koska on olemassa kelpoisuussääntöjä, jotka sisältävät synnytyksen tyypin (emättimen vs. keisarileikkaus), raskaudesta johtuvat komplikaatiot sekä mahdolliset synnytyksen jälkeiset lääketieteelliset ongelmat, mukaan lukien masennus, muiden tekijöiden ohella.

Vuonna 2018 New York liittyi näihin riveihinMaksulliset perhevapaaedutlaki. Tammikuusta 2022 lähtien Washington, Connecticut, Massachusetts ja District of Columbia ovatperustivat omat palkalliset perhevapaaohjelmat, ja myös Colorado ja Oregon olivat juuri ottamassa käyttöön versioitaan.

Koska kourallinen muita osavaltioita harkitsee mahdollisuutta luoda lakia, joka tarjoaa palkallisen loman, Pohjois-Dakota hyväksyi juuri viime vuonna lain, jonka voisi sanoa olevan vastakohta näille ponnisteluille ja joka kirjaimellisesti kielsi kaikkia osavaltion kaupunkeja ja kreivikuntoja säätämästä minkäänlaista muotoa. palkallisista perhevapaista. Ilmeisesti vain palkattoman perhevapaan puuttuminen ei riittänyt; thelainsäätäjä joutui kieltämään sen kokonaan. Ainakin toistaiseksi on käynyt yhä selvemmäksi, että lisääntymisoikeuksia muistuttava palkallinen äitiysloma riippuu maantieteellisestä sijainnista - missä asuinvaltiolla on kaikki ero.

Naisten historian yhteensovittaminen nykyisyyteen ja katse tulevaisuuteen

Vuonna 2022 taistelu naisten oikeuksien puolesta elää ja voi hyvin, ja täällä käsitellyt tekijät ovat vain jäävuoren huippu. Tässä ei edes oteta huomioon sitä tosiasiaa, että monet transnaiset taistelevat oikeudestaan ​​vain pysyä hengissä, saati sitten saada pätevää, osallistavaa terveydenhuoltoa ja oikeudenmukaista etenemistä uralla.

Suoraan sanottuna se tosiasia, että äitini taistelee edelleen samoista oikeuksista kuin minä, on todiste siitä, että tämä matka ei ole vielä kaukana. Mutta niin uuvuttavaa kuin oikeisto voi olla, on motivaatiota ja ylpeyttä katsoa johtajia – senaattori Stacey Abramsia, varapresidentti Kamala Harrisia, tuomari Ketanji Brown Jacksonia (ensimmäinen musta nainen korkeimman oikeuden ehdokas) – jotka eivät pelkää vaatia istua pöytään ja todistaa kuinka paljon he ja muut naiset ovat ansainneet sen.

Joten, tänä naisten historian kuukautena, nostetaan hetki ympärilläsi olevia naisia, ei vain juhlimalla heidän saavutuksiaan, vaan taistelemalla varmistaakseen, että he voivat jatkaa kiipeilyä.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 12/10/2023

Views: 6192

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.